Контакти
+38(050)201-38-24 romanova.mental@gmail.com romanova_natal1ya
Шукайте у соц. мережах:

Життя без стресу!

Життя без стресу!
  • Психологія
  • Здоров'я
  • Саморозвиток
  • Стрес
  • Стресостійкість
30.03.2024 10:00:00
|~5 хв.

Стрес – це невід’ємна частина нашого життя. Стрес має як позитивний вплив на наше життя так і негативний. Проблеми на роботі, конфлікти з колегами або друзями, сором за свій вчинок чи вчинок іншого, непорозуміння з батьками, рідним, не склав іспит, осоромився на публіці або загалом, коли ситуація йде не за планом – все це приклади простих побутових ситуацій, які можуть викликати стрес. 

Стрес- це стан фізіологічної або психологічної напруги, зумовлений різноманітними чинниками, які спрямовані на порушення функцій організму та яких організм намагається уникнути.

Стрес – це нормально й в деяких випадках навіть корисно, адже може стимулювати нас до дій  та допомагає нам адаптуватися до зовнішніх змін (еустрес). Еустрес – це форма стресу, яка виникає через позитивні події в житті та яка викликає позитивні хвилювання, пов’язані наприклад з весіллям, стрибком з парашутом, виступом на сцені. 

Велика кількість стресу (дистрес), може навпаки мати негативні наслідки для нашого організму та соціального оточення. Дистрес – це стан, при якому людина не може адаптуватися до ситуації, що призводить до виникнення негативних емоцій та тривалої неможливості задовольнити свою потребу та вирішити ситуацію.

Еустрес може переростати в дестрес в залежності від індивідуальної реакції людини на ситуацію. Наприклад: для когось купівля нового авто це шалені позитивні емоції від процесу(еустрес), а для іншої людини це можуть бути негативні переживання, невпевненість.

Накопичення стресу, переростання його у дистрес та незнання, як з цим впоратися можуть призвести до захворювань, таких як: просіаз, проблеми зі сном, діабет, інсульт, депресія, мігрені, бронхіальна астма, психосоматичні захворювання. Хронічний стрес, коли стресові фактори діють протягом тривалого періоду часу, може призвести до тривалого виснаження організму та зниження імунної системи. Постійний стрес провокує випадіння волосся, висипи на шкірі, сухість та бляклість шкіри, ламкість нігтів, пришвидшуються процеси старіння.

Вправи, які представлені нижче є чудовим антистресом «Тут і зараз» та НЕ направлені на роботу з хронічним стресом (дистресом):

1. Дихайте з підрахуноком.

Зосередьтесь на своєму диханні! Зробіть глибокий вдих носом на п’ять рахунків, потім повільно видихніть ротом на 5 рахунків. Повторіть декілька разів. Чудова та проста вправа для дітей та дорослих.

2. Зробіть самомасаж.

Помасажуйте обережно кінчики своїх пальців руки або середину долоні.  Великим пальцем іншої руки зробіть декілька рухів вгору-вниз, кругові рухи за часовою стрілкою-проти часової стрілки та декілька разів злегка натискайте на серину долоні великим пальцем та відпускайте, роблячи неначе "пружинку" на одному місці.

3. Уявіть місце.

Уявіть заспокійливе для Вас місце. (Море, ліс, дім..). Спробуйте уявити всі деталі, які є для Вас приємними: запах, звуки, температуру.

4. Вправи для очей.

Бувають випадки, коли важко проявити свою уяву в стані напруги, тому в нагоді стануть вправи для очей. Це допоможе відволікти свою увагу та зняти напруги «тут і зараз». Скачайте на свій телефон додаток з руховими вправами для очей або запам’ятайте 3-4 вправи й в момент напруги скористайтесь.

5. Іграшка.

Придбайте іграшку «антистрес». В стресовій ситуації повільно стискайте та розтискайте іграшку 4 рази, на 5 раз стисніть сильно іграшку та тримайте, потім повільно відпускайте. Чудова та проста вправа для дітей та дорослих.

6. Жуйка або льодяник без гострого смаку.

В кожного в житті бувають складні ситуації, які провокують стрес та мають негативний вплив на життя , але вміння впоратися та розпізнати стрес самостійно або з підтримкою спеціаліста є невід’ємною частиною щасливої та здорової особистості!



Автор статті: Наталія Романова

Схожі статті