Контакти
+38(050)201-38-24 romanova.mental@gmail.com romanova_natal1ya
Шукайте у соц. мережах:

Як відучити дитину від гаджетів?

Як відучити дитину від гаджетів?
  • Психологія
  • Виховання
  • Поведінка
  • Саморозвиток
21.04.2024 10:00:00
|~7 хв.

Чому діти так люблять сидіти в гаджетах? Як привчити дитину до дисципліни? Як контролювати телеповедінку дитини? В цій статті, детально описано основні причини такої популярності гаджетів серед дітей та як дорослим привчати дитину до самодисципліни в користуванні гаджетами.

Питання перегляду телевізору, проведення часу в телефоні, планшеті чи за комп’ютером є досить проблематичною темою в суспільстві, адже гаджети стали невід’ємною частиною кожної дитини. Особливо, з перших хвилин перебування в школі, де в дітей починається соціалізація, нові знайомства, бажання бути таким як інші «В мого однокласника є телефон, а в мене такого немає», дитина стає активним учасником пізнавального процесу.

Взаємодія дітей з гаджетами формує їхню поведінку та світогляд до повноліття.
Варто зазначити, що взаємодія дітей з гаджетами може мати корисний ефект. В залежності від того, як дорослий подає інформацію дитині та взаємодіє з дитиною. Наприклад, якщо дитина не "відлипає" від перегляду мультфільму, фільму чи Youtube, варто запропонувати дитині разом переглянути програму, та потім обговорити сюжет. Це дає можливість дізнатися вподобання дитини, проконтролювати контент який вона дивиться, обговорити моральні сторони мультфільму, що таке добро, що таке зло, поцікавитися як дитина вчинила б в тій чи іншій ситуації, разом візуалізувати ситуації та приходити до їх вирішення. Чудова нагода з користю та ефективно проведете час з дитиною.

Інший приклад, коли дитина допізна дивиться телевізор та не хоче його вимикати, базується на схожій схемі. Запропонуйте дитині додивитися мультфільм разом, а потім переказати цю історію улюбленій іграшці дитини.
Використовуючи таку схему поведінки, в дитини ефективно розвивається уява, увага, пам’ять, запам’ятовування, переказування, фантазія, мислення. 

Чому діти так люблять користуватися гаджетами? Гаджети для дітей в сучасному світі стали не тільки способом розваги й також способом соціалізації, знайти нову інформацію, дізнатися те, що дорослі не розповідають, те що діти бояться запитати.

Причина №1. Діти люблять спостерігати за яскравими кольорами, монотонним  рухами.

Причина №2.  Дивитися телевізор, популярні фільми, казки, грати в комп’ютерні ігри з друзями – означає бути включеним у групу.

Причина №3. Діти тягнуться до емоційно наповнених джерел. Гаджети викликають у них цілий спект емоцій, від суму та страху до щастя та радості. Через гаджети діти можуть отримати ті емоції, які їм не вистачає у спілкуванні з батьками, опікунами, друзями.

Причина №4. Самотність. Через гаджети діти компенсують нестачу спілкування.

Причина №5.  Дорослі використовують гаджети, щоб заспокоїти дитину або дозволяють користуватися гаджетами коли залишають дитину саму вдома, щоб не було страшно. Таким чином, не формується дисципліна та звичка слідкувати за часом.

Причина №6. Недостатня зайнятість дитини. Через недостатньо приділений час дитині, нестачу захоплень та розвиткових занять, коли немає друзів, єдиний спосіб щоб себе чимось зайняти та розважити, дитина знаходить в гаджетах.
Звертайте увагу на те, що любить дивитися дитина, які емоції та рухи при цьому слідують.

Як віднайти баланс між гаджетами та життям? Питання, яке часто задається, як відучити дитину від постійного сидіння в телефоні. Пропоную декілька правил, які допоможуть зменшити шкоду гаджетів для дитини та полегшать боротьбу з тим, що дитина не "відлипає" від телефону чи комп’ютера.

Правило №1. Корисні додатки та позитивний приклад. Поцікавтеся інтересами дитини й на основі цього відшукайте корисні додатки. Наприклад: читання електронних книг або як зберігати та обробляти фото, додатки з вивчення іноземних мов в ігровій формі.

Правило №2. Коло інтересів дитини. Відвідайте з дитиною різні гуртки та знайдіть, те що справді цікавить та захоплює дитину. Займіть вільний час дитини цікавими хобі для саморозвитку.

Правило №3. Встановіть правила користування гаджетами та часові межі. Щоб дитина звикла контролювати час, проведений у телевізора чи за комп’ютером, можна поставити пісочний годинник або заводити будильник.

Правило №4. Спільний перегляд фільмів, мультфільмів. Так ви зможете звернути увагу дитини на зміст та поступово передати дитині своє світобачення, цінності. Якщо дитина починає репетувати, що хоче дивитися ще, разом із дитиною шкодуйте, що цікава програма закінчилася, але приготуйте йому не менш цікаве заняття.

Правило №5. Розминка для тіла та очей. Покажіть та навчіть дитину робити гімнастику для очей. Разом з дитиною робіть коротку розминку для тіла після сидіння за комп’ютером.

Виховання дитини - це складний процес. Варто приймати дитину такою як вона є, з істериками, непослухом, дивакуватостями. Піклування та надання любові– головне для дитини. 

Автор статті: Наталія Романова

Схожі статті