Контакти
+38(050)201-38-24 romanova.mental@gmail.com romanova_natal1ya
Шукайте у соц. мережах:

Як розпізнати аб’юзера?

Як розпізнати аб’юзера?
  • Психологія
  • Стосунки
28.04.2024 10:00:00
|~5 хв.

Розпізнати аб’юзера або простішими словами агресора або кривдника буває ох як не просто, особливо, коли це перший досвід стосунків. Але й досвідчені люди мають ризик стати жертвою аб’юзивних стосунків. Розпізнати аб’юзера в перші хвилини знайомства досить важко, адже метою є придушення та пригнічення волі та особистості іншого. Головна мета – це домогтися підкорення шляхом маніпуляційних дій чи фраз. Іноді буває важко побачити насильство навіть зсередини стосунків, не те що на початку. Кого ж  варто називати аб’юзером та які п’ять фраз є червоними маркерами?!

Аб’юзерами у стосунках може бути як чоловік так і жінка. Як чоловік так жінка використовують такі основні маніпуляції, як: критика, що призводить до заниженої самооцінки, критика зовнішності, досягнутих цілей, маленьких особистісних перемог над собою, знецінення.
Також, обмеження свободи або контроль. Більш жорсткішою формою аб’юзу є фізична агресія, яку можуть проявляти обидві статі. Завдання фізичних травм або постійне тримання в страху та тривозі.

Форми аб’юзу бувають різні: психологічний, фізичний, економічний, сексуальний.  В цій статті описано саме про психологічний вплив висловів аб’юзера на партнера та які вислови є найвживанішими в ситуації аб'юзу.

Важливо! Форма сексуального та фізичного аб’юзу, або будь-якого іншого є неприйнятною та протизаконною. Важливо звернутися за допомогою та підтримкою до фахівців або організацій, які займаються даними питаннями.

Які ж фрази в побутовому житті найчастіше зустрічаються у стосунках з аб'юзером:

1.  «Якби ти мене любила, ти б зробила це»
Маніпулятивна фраза, з фокусом на емоції та бажанням викликати провину. «Якщо ти цього не зробиш, то я ображусь», «Якщо ти цього не зробиш, то я вистрибну з вікна», «Якщо ти цього не зробиш, то я не дам тобі грошей», «Якщо ти зараз нічого не скажеш, отже я тобі не потрібна» - це приклади фраз, які націлені на емоційне та моральне знущання.

2.  «Ти мене не хочеш зрозуміти»
Поширена фраза , коли конфліктна ситуація не йде за планом аб’юзера. Зазвичай за нею слідує ігнорування, коли немає доказів або аргументів своєї правоти,  егоїзм або спроба показати, що співрозмовник має неадекватну поведінку. Наприклад: «Ти емоційно нестабільна», «У тебе що проблеми з зором?».
І навіть, якщо партнер буде намагатися доказати своє розуміння,  аб’юзер буде казати, що це не так.

3.  «Я краще за тебе знаю, що тобі краще»
Форма контролю та знецінення можливостей. Аб'юзер обмежує ресурси пов'язані з освітою, кар'єрою та саморозвитком. Обмеження в хобі, вибору одягу, відпочинку та спілкуванні. Знецінення інтелектуальних, фізичних, творчих можливостей.

4.  «Ти що дурна»
Публічне приниження, як ще один з способів маніпуляції. Мета аб’юзера: присоромити, знецінити та підвищити себе та свою самооцінку в очах інших. Ображання та висміювання партнера при інших, щоб виглядати краще на фоні слабшого та забрати на себе увагу.

5.  «Сама винна, терпи!»
Перенесення відповідальності з себе та своїх вчинків, дій, висловлювань на партнера. Таким чином виникає самозвинувачення у партнера та сумніви «Напевно він/вона (аб'юзер) й справді правий».

Чому людина стає  аб’юзером?
Причин виникнення поведінки аб’юзера є декілька, ось 4 з них:

1.  Комплекси та самооцінка.  Коли людина за рахунок слабшого хоче виглядати розумнішим, привабливішим та підвищити свою самооцінку.

2.  Виховання та дитинство. Дитина є свідком відносин між близькими для неї людей, як вони проявляють турботу, любов, тактильні аспекти один до одного. Через цей досвід з часом формується й своя картинка стосунків, які дії та емоції хочеться внести в своє життя, а які ні. 

3.  Риси особистості або психологічна нестабільність: недовіра, що формується з досвіду, низький рівень самоконтролю, підвищена схильність до брехні, імпульсивність, агресивність.

4.  Наявність психічних розладів.

Цінуйте кожну мить та своє здоров’я!
Кожен має право на захист та безпеку!

Автор статті: Наталія Романова

Схожі статті