Контакти
+38(050)201-38-24 romanova.mental@gmail.com romanova_natal1ya
Шукайте у соц. мережах:

Як не стати жертвою аб’юзера?

Як не стати жертвою аб’юзера?
  • Психологія
  • Стосунки
  • Тривога
14.04.2024 10:00:00
|~10 хв.

Аб’юз – це форма психологічного насилля. Аб’юзер через маніпуляції, психологічний тиск, ігри, емоції, хитрощі змушує партнера вчиняти так як він хоче. Дана стаття направлена на ознайомлення з базовими ознаками аб’юзивних  стоснуків, який існує загальний цикл аб’юзу та як не стати жертвою аб’юзу.

Ознаками аб’юзивних стосунків є:

1.  Ідеалізація на початку стосунків. Аб’юзер створює картинку ідеальних стосунків, про які людина завжди мріяла. Підкреслює унікальність свого партнера, виокремлює риси в зовнішності та характері. Говорить, що саме в цих стосунках він/вона змінюється та стає краще, що ці стосунки особливі. Така ідеалізація потім є першим приводом для маніпуляцій. Наприклад щодо зовнішності «Коли ми познайомились, ти була ніжнішою та кращою господинею, не те що зараз».

2.  Неповага до позиції та думки партнера. Думка партнера або взагалі не враховується або ігнорується, зневажається чи навіть висміюється.

3.  Нав’язування допомоги про яку не просять. Аб’юзер має на меті викликати почуття «заборгованості»,  вдячності за допомогу.

4.  Егоцентричність партнера. Фокусування тільки на своїх бажаннях та ігнорування бажань партнера. Розмови про себе. Закриття спочатку всіх своїх потреб.

5.  Контроль. На початку стосунків, це виражається та маскується в опіку, турботу, надалі переростає в обмеження щодо хобі, спілкування з друзями, перевірки телефону, обмеження саморозвитку, вибір одягу чи контролювання часу, коли партнер прийшов додому.

Важливо! Форма фізичного аб’юзу, або будь-якого іншого є протизаконною. Важливо звернутися за допомогою до фахівців.

Для кращого розуміння та захисту себе від аб’юзивних стосунків існує  загальна схема, яка допомагає розпізнати жорстоке поводження у стосунках.  Присутність даного циклу у стосунках, дозволяє кривднику постійно зберігати контроль і домінування над своїм партнером.

Цикл складається з чотирьох частин:

Напруга: На даному етапі, кривдник починає накопичувати зовнішні стресори. Наприклад: проблеми на роботі. Через неможливість контролю ситуації виникає гнів, агресія. Партнер, який зазнав насильства, прагне знайти способи послабити напругу, ситуацію, щоб уникнути насильства.

Інцидент: Наступним етапом, кривдник буде намагатися зняти напругу, щоб відчути, що знову все під контролем. Кривдник може вдаватися до фізичного насилля, образ та пригнічення партнера, емоційного маніпулювання, контролю за поведінкою партнера.

Примирення: Стадія, яку ще називають «медовий місяць». На даному етапі кривдник намагається всіма способами залагодити ситуацію, після інциденту, коли напруга вже спала. Спроба виправдатися, дарувати подарунки, створення романтичної атмосфери.

Спокій: На даній стадії, кривдник вибачається, обіцяє, що цього більше не повториться, перекладає вину на зовнішні фактори, обіцяючи, що зміниться. Стосунки на даному етапі здаються спокійними, здається, що партнер змінився. Але, як тільки з’являються нові конфлікти, суперечки, непорозуміння, цикл починається спочатку.

Досвід аб’юзивних стосунків у всіх різний, тому цей цикл варто розглядати, як загальний, а не індивідуальний. Даний цикл може повторюватися багато разів в одних і тих самих стосунках, кожного разу, як кривдник чинить насильство по відношенню до партнера.

Вміння розпізнати перші ознаки аб’юзивних стосунків – є першим кроком до не потрапляння в них або виходу з них.

Як не стати жертвою стосунків з аб’юзером?

1.  Перше й найголовніше – це поважати себе!

2.  Визначити свої особисті кордони. З чим готові миритися у стосунках з чим ні. Що готові пробачити, а що ні. Що є припустимим, а що ні.

3.  Зрозуміти та визначити потреби й бажання.

4.  Визначити цілі в житті.

5.  Знайдіть людину, якій можете довіряти.

6.  Обговорювати стосунки. Що подобається в стосунках, що ні. Визначити, що варто почати змінювати просто зараз. Зважати на реакцію партнера та чи робить партнер якісь дії для покращення стосунків.

7.  Не провокувати, коли відчуваєте, що емоції вже на межі. Краще дати собі та партнеру заспокоїтись та на «свіжу голову» обговорити конфлікт.

8.  Бути уважним до висловлювань та вчинків партнера. Звертати увагу на соціальне коло, яке оточує партнера (сім’я, друзі, родичі, колеги)

9.  Шукати компроміси та не боятися говорити про почуття, емоції. Не варто боятися визнати помилку чи неправоту.

10.  Саморозвиток, прийняття себе, своїх недоліків та широкий кругозір – важлива складова самодостатньої особистості.

 Особистість має більше позитивних, сильних якостей, ніж може здаватися на перший погляд! Всі негативні аспекти в голові! 

Автор статті: Наталія Романова

Схожі статті