Контакти
+38(050)201-38-24 romanova.mental@gmail.com romanova_natal1ya
Шукайте у соц. мережах:

Як не сприймати критику близько до серця?

Як не сприймати критику близько до серця?
  • Психологія
  • Саморозвиток
  • Стресостійкість
27.06.2024 10:00:00
|~4 хв.

Критикуючи іншого, люди можуть не помічати наскільки боляче емоційно вони можуть зробити. Висловлюючи свою думку через критику люди не замислюються над тим, до яких наслідків це може призвести. Звичайно, людина може робити це усвідомлюючи свої слова - перший тип, тобто навмисно намагаючись вивести на емоцію, образити, зачепити, принизити, думаючи, що таким чином можливо підвищити свій авторитет та самооцінку в очах друзів, незнайомих людей.

Другий тип-це неусвідомлена критика іншого. Дана критика може бути викликана невдалим днем на роботі, поганим настроєм, тобто загальним нездужанням людини, емоційним виснаженням, коли негативні емоції переповнюють людину.

Критика – це пряма чи опосередкована вказівка на недоліки, вади іншої людини. Критикуючи надається оцінка досягненням, цінностям, роботі, життєвому стилю іншої людини.

Критику можна розділити на обґрунтовану й необґрунтовану, на конструктивну та деструктивну.

Конструктивна критика – це та, яка не зачіплює самооцінку людину, яка вказує як на сильні так і слабкі сторони людини. Конструктивна критика направлена не на особистісні якості людини, а на реальний результат. Але навіть конструктивна критика, якщо вона некоректно сформульована може знецінити людину.

В даній статті описані причини деструктивної критики, тобто тієї, яка направлена на приниження, образу особистості, де робляться поспішні судження без контексту чи пояснень.

Мета критики полягає в перенесені уваги з себе на щось інше, таким чином захистивши себе, отримати відчуття безпеки.

Чому люди критикують один одного, та до яких негативних наслідків це може призвести, якщо не пропрацювати хвилююче питання з психологом?

Головною причиною  критики є відчуття конкуренції. Сприйняття людини як свого конкурента в різних сферах життя (робота, навчання, особисте життя, зовнішність, фінансова складова).

Іншою причиною такої поведінки є «Комплекс відмінника». «Я завжди повинен бути кращим за інших», і коли це не так, то наш мозок та нервова система намагаються вберегти себе від емоційного перенапруження й через критику іншого виправдати та підтримати себе.

Третьою причиною є відчуття, що таким чином людина допомагає та направляє. Нав’язуючи свій досвід та цінності.

Четверта причина – не прийняття іншої точки зору. Коли людина має чіткі погляди, щодо певної теми й не готова чути протилежну думку, навіть коли сама запитала про неї. Може вдатися до засудження чи критики.

П’ята причина – намагання відвернути увагу від своєї поганої поведінки чи результатів роботи.

Шоста причина – прикриття образи чи помсти через критику. Людина ображена, але не вистачає сміливості сказати про свої почуття та емоції, тому вдається до критики.

Сьома причина – увага  сконцентрована на іншій людині. В даній ситуації, можливі образливі висловлювання, намагання показати негативні сторони іншої людини. Спроба висвітлення себе з кращого боку ніж інший.

Дані причини можуть не тільки зашкодити психологічно, а й в майбутньому вплинути на фізичний стан того, кого критикують.

Наслідками близького сприйняття критики в свою сторону можуть бути психосоматичні проблеми, наприклад цукровий діабет, псоріаз, ожиріння, проблеми з сечовивідною системою, травною системою.

Тому, якщо присутнє сильне відчуття стресу після критики, з’являються думки про цю ситуацію, страх потрапити в схожу ситуацію, знизилася впевненість в собі, з’явилися нові комплекси та відчуття, що самотужки не впоратись, то варто звернутися до психолога та пропрацювати ситуації, які знижують рівень життя, самооцінки та саморозвитку.

Як не сприймати критику близько до серця?

1. Проаналізуйте ситуацію.

2. Не реагуйте імпульсивно.

3. Подумайте та використайте відгук в своїх інтересах, якщо відгук не є інформативним – не думайте про нього.

4. Не сприймайте критику особисто, створіть свою уявну «бульбашку захисту» від ситуації.

5. Відповідайте впевнено та наполегливо, надавайте доказові та логічні аргументи.

6. Відпочиньте від ситуації та наповніть день позитивною емоцією!


Автор статті: Наталія Романова

Схожі статті