Контакти
+38(050)201-38-24 romanova.mental@gmail.com romanova_natal1ya
Шукайте у соц. мережах:

Подолання наслідків війни: Історія клієнта

Подолання наслідків війни: Історія клієнта
  • Психологія
  • Здоров'я
  • Саморозвиток
  • Стресостійкість
01.10.2024 10:00:00
|~5 хв.

*Кожен з нас має свою історію, і кожен може зіткнутися з труднощами. Історія, яку ви зараз прочитаєте, торкнеться ваших сердець і покаже, що навіть у найскладніші моменти є різні шляхи вирішення проблем. Описаний випадок наведено з дотриманням етичних норм та за згодою клієнта, для того щоб продемонструвати ефективність психотерапії у роботі з травматичними подіями.

Як гештальт-терапевт, кризовий консультант та спеціаліст в техніці «Rewind», до мене часто звертаються клієнти, які пережили травматичні події. Уявіть собі страх, який не покидає вас навіть уві сні. Для одного мого клієнта, військового, кожна ніч перетворювалась на поле бою.

Цей психологічний кейс про ракетний обстріл підрозділу під час сну, в результаті якого загинули військові. Саме з таким викликом зіткнувся клієнт (Л.К).

Після того, як Л.К почув про загибель побратимів з іншого підрозділу, його життя кардинально змінилося. Страх смерті став його постійним супутником. Він більше не міг розслабитися. Сон тривав не більше 4 годин на день. Кожна ніч була для нього випробуванням на міцність. Щоб почуватися хоч трохи безпечніше, Л.К спав у повному бойовому екіпіруванні. Шлем, бронежилет, зброя в руках – це були його постійні супутники, які мали захистити його від будь-якої небезпеки. «Сплю в бронижилеті й одягнутий» - сказав Л.К втомленим голосом.

Цей стан значно ускладнив його повсякденне життя. Він відчував себе ізольованим від сім'ї та друзів, втомленим, йому було важко виконувати свої обов'язки. Він відчував постійний страх, тривожність, дратівливість, не міг спати та вночі снилися кошмари. «Я нервую тільки коли треба лягти спати, бо я так не контролюю ситуацію» - зізнається Л.К

Основною метою на психологічних сесія було зосередження на відновленні відчуття безпеки, контролю над своїм життям, покращенням сну та зниженні тривожності.

Психологічна робота з клієнтом, була розділена на етапи:

1. Створення безпечного психологічного простору.

Мета: побудова партнерських стосунків та емоційної безпеки, де клієнт може довіритися, щиро виражати свої почуття та емоції, досліджувати свої почуття.

2. Пропрацювання травматичної події.

На даному етапі я застосувала техніки з різних напрямків психотерапії. Техніки роботи з травмою – наприклад техніка «Rewind», реструктуризація негативних думок для зниження тривожності перед сном, техніки релаксації та дихання, розвиток ресурсів, техніки mindfulness, навчання навичок самодопомоги тут і зараз. Були надані короткі письмові рекомендації та описані техніки для самостійного використання.

3. Інтеграція травматичного досвіду.

Мета: створити нову історію про себе, яка включає в себе травматичний досвід, але не визначається ним.

З кожною сесією клієнт ставав все більш ресурсним та спокійним. Він навчився розпізнавати тривожні сигнали та оволодів методами самодопомоги. Поступово, нічні кошмари стали менш інтенсивними, а сон – більш спокійним. Завдяки психотератерапії, Л.К зміг знизити рівень тривожності, покращити свій сон, пропрацювати травматичну подію та навчився керувати нею. Він почав будувати плани на майбутнє.

Історія Л.К. – це свідчення того, що навіть найскладніші травми можна подолати. Завдяки психологічному супроводу, кожен може відновити якість свого життя. Якщо ви відчуваєте, що потребуєте підтримки, тоді не відкладайте звернення до психолога. Як психолог, який працює в інтегративному напрямку, я пропоную індивідуальний підхід, який допоможе відновити внутрішню гармонію та повернути якість життя.


Автор статті: Наталія Романова

Схожі статті