Контакти
+38(050)201-38-24 romanova.mental@gmail.com romanova_natal1ya
Шукайте у соц. мережах:

Дитина завдає шкоди тварині. Чому діти мучать тварин?

Дитина завдає шкоди тварині. Чому діти мучать тварин?
  • Психологія
  • Виховання
  • Поведінка
15.10.2024 10:00:00
|~7 хв.

Незважаючи на те, що більшість дітей люблять тварин, деякі з них можуть проявляти агресію та жорстокість. Важливо розуміти, що така поведінка не є нормою і потребує втручання дорослих. Давайте розглянемо можливі причини цієї поведінки і як допомогти дитині розвинути співчуття до інших живих істот.

Існує декілька загальних причин того, що дитина мучить тварин:

1. Наслідування. Діти часто копіюють поведінку дорослих, найближчого оточення. Якщо в оточенні дитини є люди, які жорстоко ставляться до тварин або інших людей, вона може наслідувати їхню модель поведінки. Часто діти наслідують те, що бачили в соціальних мережах чи по телевізору. Тому коли дитина тягне песика чи котика за хвіст, вона повторює дії, які вже десь бачила, але ще не розуміє їх призначення й ніколи їх не відчувала на своєму досвіді.

2. Відсутність знань про тварин. Недостатня інформація про те, як доглядати за тваринами та грати з ними, може призвести до жорстокої поведінки.

3. Пізнання світу. Дитина пізнає світ через дотики до тварин – для неї котик, така сама іграшка, як і ті, у які вона грала раніше. Про те, що істотам може бути боляче, вона ще як слід не розуміє.

4. Умисне заподіяння шкоди – це є відхиленням від норми (хоча така поведінка зустрічається рідко).

5. Проблеми в сім’ї. Конфлікти, насильство в сім'ї, відсутність уваги з боку батьків можуть призвести до агресивної поведінки дитини.

Причини можна розділити в залежності від віку дитини:

У дошкільному віці (4-6 років):
1. Копіювання жорстокої поведінки дорослих та однолітків щодо тварин.

2. Завдання шкоди тваринам з цікавості, не розуміючи наслідків своїх дій, тому що дитина пізнає світ навколо себе.

У молодшому шкільному віці (6-10(11) років):
1. Груповий тиск. Бажання бути прийнятим у групі однолітків може спонукати дитину до жорстокої поведінки.

2. В цьому віці відбувається засвоєння моральних норм і правил поведінки. Діти починають усвідомлювати, що таке добре, а що погано. Важливо підтримувати їх у формуванні правильних моральних цінностей.

У підлітковому віці (11-17 років):
1. Протест: Жорстокість може бути формою протесту проти дорослих або суспільства.

2. Груповий тиск. Бажання бути прийнятим у компанії однолітків може спонукати підлітка до жорстоких вчинків.

3. Пошук себе. Підлітки часто бунтують, експериментують і можуть проявляти агресивну поведінку.

Як діяти дорослому, коли бачите, що дитина завдає шкоди тварині:

1. Залучайте до догляду за тваринами. Довірте дитині невеликі обов'язки по догляду за домашнім улюбленцем.Це допоможе їй відчути відповідальність та розвинути емпатію.

2. Проявляйте терпіння та турботу, і допомагайте дитині ставати кращою. Заохочуйте її позитивну поведінку і намагайтеся не критикувати чи ображати.

3. Учіть дитину жаліти. З дітьми важливо розмовляти про прояв поваги до всіх живих істот, до черв'яків і комах також. Розповідайте дитині, що тварини відчувають біль, так само як люди.

4. Відвідуйте зоопарки, читайте книги та дивіться мультфільми про тварин. Спостерігайте за тваринами в їхньому природному середовищі щоб дитина розуміла, що вони є частиною нашого світу. Вибирайте для дитини книги і мультфільми, які розповідають про дружбу між людьми і тваринами, про важливість турботи про природу.

Щаслива дитина – це така дитина, яка зростає в гармонії з собою й з навколишнім світом.

Виховуйте дітей серцем!


Автор статті: Наталія Романова

Схожі статті