Контакти
+38(050)201-38-24 romanova.mental@gmail.com romanova_natal1ya
Шукайте у соц. мережах:

Як підтримати психоемоційне здоров’я студентам під час війни?

Як підтримати психоемоційне здоров’я студентам під час війни?
  • Психологія
  • Тривога
  • Здоров'я
  • Стресостійкість
04.05.2024 10:00:00
|~3 хв.
Як студенту зменшити рівень емоційної напруги через ситуацію війни?! Як покращити успішність в навчанні через емоційно – стабільний психологічний стан та які фактори впливають на зниження успішності в студентів?! Відповіді на ці питання рокриваються в цій статті та допоможуть краще зрозуміти, як підтримати студенту себе в такий непростий час.

Психічне здоров’я – це стан благополуччя, в якому людина може реалізувати свій потенціал, справитися з життєвими труднощами, стресом та емоційним напруженням, здатність адаптуватися до стресових ситуацій.

Психоемоційне здоров’я – це здатність людини розуміти, виражати та керувати своїми емоціями, бути емоційно та психологічно стійким до життєвих труднощів. Це вміння сприймати та розуміти емоції інших.

В сьогоднішніх реаліях психоемоційне здоров’я зазнає великого тиску, через що переважає велика кількість негативних емоцій, які мають несприятливий характер для психологічного та фізичного здоров’я.

Існує багато факторів, які мають негативний вплив на психіку та емоційний стан студента. Наприклад: відчуття нестабільності, невизначеність майбутнього, високий рівень безробіття та конкуренція, новітні формати навчання та взаємодії між студентом та викладачем, адаптація, віддаленість з рідними. Ці фактори мають значний вплив на психоемоційний стан студента та здатні негативно впливати на навчальний процес та успішність в цілому.

Віддалений формат навчання, може бути незвичним та некомфортним для студента. Наприклад через проблеми з електрикою, що в свою чергую провокує проблеми з інтернетом і змушує студента нервувати, особливо під час іспиту або важливого виступу. Неочікувані проблеми зі зв’язком або технічні проблеми з комп’ютером, які не завжди можливо вирішити тут і зараз. Сигнали повітряної тривоги під час навчального процесу – ще один фактор, який здатний викликати психоемоційний тиск та хвилювання у студента.

Емоційне напруження, яке значно зросло під час війни, має несприятливий ефект на мислення, сприймання, запам’ятовування, відтворення, аналіз матеріалу, силу волі, уяву, увагу, що відображається на успішності, досягненнях та засвоєнні навчального матеріалу.

Яким чином підтримати емоційне здоров’я студенту для успішного навчання та зменшити стрес?!
Декілька порад, які допоможуть в кращому розумінні своїх емоцій та стануть опорою психоемоційного стану:

1. Коректне дихання. Коректне дихання підтримає в боротьбі з такими емоціями як страх, тривога, знервованість, невдоволеність, злість та панічні атаки. Це гарний метод у використанні тут і зараз.

2. Зняття м’язової напруги. Зняти м’язову напругу через самомасаж чи фізичні навантаження. Це можуть бути самі прості вправи, такі як присідання, стрибки, самомасаж долонь, пальців, мочок вух. (Як робити самомасаж, можете прочитати в статті «Життя без стресу»)

3. Релаксація. Давати собі час та можливість для відпочинку та розслаблення. Якщо немає бажання щось робити, не робіть. Дати можливість набратися організму достатньо енергії та сил, найкраще рішення, щоб з натхненням завершити справу. Не варто сприймати розслаблення та відпочинок як лінь. Варто навчитися відчувати потреби свого організму як фізичні так і психологічні.

4. Отримання позитивних емоцій. Позитивні емоції – можливо отримати через позитивні враження, через улюблені хобі, спілкування з друзями чи сім’єю або навпаки зняти напругу через побиття тарілок.

5. Time-management. Створіть власний щоденник з планом на кожен день протягом одного тижня і намагайтеся притримуватися цього плану. Не варто планувати на місяць, почніть з малого, щоб не виснажити себе та виробити звичку. Варто розглянути гарним мотиватором, щоб не зірватись – самовинагороду. Наприклад, це може бути шматочок торта в кінці тижня або отримання нового враження за чудово виконані завдання протягом тижня. Варто пам’ятати, що запланований план, не завжди може йти так, як хотілось би, тому не варто засмучуватися, навіть, 70% виконаних завдань, це вже гарний крок до досягнення мети.

Піклування про свої емоції та почуття, намагання думати позитивно та бачити гарні моменти в кожній події свого життя – важлива частина здоров’я. Життя без емоцій неможливо. Психоемоційне здоров’я залежить не стільки від подій, скільки від реакцій на ці події.

Автор статті: Наталія Романова

Схожі статті